четвъртък, 22 март 2012 г.
Баварска картофена салата
Продукти
500 г картофи
1 малка главичка стар лук
5-6 репички
няколко листа зелена салата
1 скилидка чесън
сок и настъргана кора от 1 лимон
1 с.л. люта горчица
1 ч.л. сух риган
3-4 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
* Обелете картофите, нарежете ги на кръгчета и ги сварете в подсолена вода. Извадете ги в цедка за да изтинат и запазете водата, в която са вряли.
* В купа сложете няколко резенчета картофи (колкото 1 картоф), кората и сока на лимона, чесъна, горчицата, зехтина и ригана. Налейте част от водата на картофите и пасирайте всичко с пасатор на гладък сос. Гъстотата му преценете сами и съответно добавяйте водата постепенно. Овкусете със сол и пипер.
* Към останалите картофи прибавете репичките, нарязани на кръгчета, лука на тънки филийки и накъсаната зелена салата. Разбъркайте, полейте със соса и сервираите. Да ви е сладко!
Торта с череши
Продукти
Блат
5 яйца
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. какао
1 ванилия
1 равна ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. вишнев сок за сиропиране
Крем
500 г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
150 г захар
2 ванилии
5 с.л. вишновка
Желе
500 г пресни или замразени вишни без костилки
150 г захар
1 каф.ч. вишновка
1 каф.ч. почистени вишни от вишновка
40 г желатин
500 г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
150 г захар
2 ванилии
5 с.л. вишновка
Желе
500 г пресни или замразени вишни без костилки
150 г захар
1 каф.ч. вишновка
1 каф.ч. почистени вишни от вишновка
40 г желатин
Глазура
200 мл течна сметана
150 г натурален шоколад
40 г масло
2 с.л. какао
200 мл течна сметана
150 г натурален шоколад
40 г масло
2 с.л. какао
Приготвяне
* За да направите блата първо разбийте много добре яйцата със захарта докато побелеят и утроят обема си. Пресейте заедно брашното, какаото, ванилията и бакпулвера. Прибавете ги с внимателно бъркане към яйчната смес. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна. Оставете го до изстине и след това го разрежете хоризонтално с голям нож за хляб или конец на три части.
* За крема разбийте с миксер маскарпонето заедно със захарта, ванилията и вишновката. Отделно разбийте на сняг сметаната. Смесете двата крема като продължите да разбивате с миксер.
* За желето кипнете вишните със захарта и разбъркайте докато се стопи. Ако плодовете не отделят достатъчно сок сложете 1ч.ч. вода. Не гответе дълго. Плодовете трябва да останат твърди. Махнете ги от котлона и към тях прибавете вишновката и плодовете от нея. Разбъркайте и отделете 1 ч.ч. от отделилата се течност, с която ще сиропирате блатовете. Разтворете желатина с малко вода на водна баня и го сипете към вишните. Разбъркайте и оставете всичко леко да почне да се сгъстява. Покрийте дъното и стените на тортената форма, в която сте пекли преди това блата с найлоново фолио. Сипете желето вътре и го приберете в хладилника най-малко за 3-4 часа да се стегне добре. Може да направите това и във фризера.
* За глазурата кипнете сметаната и добавете към нея шоколада, начупен на парченца, какаото, размито в малко вода и маслото. Разбъркайте до гладкост и оставете леко да се охлади. Глазурата трябва да е течна. Ако започне бързо да се стяга я затоплете леко.
* Сложете единия блат в тортена форма и го сиропирайте с вишнев сок. Нанесете пласт крем и покрийте с втория блат. Сиропирайте. Върху него сложете желираните вишни.
* За да направите блата първо разбийте много добре яйцата със захарта докато побелеят и утроят обема си. Пресейте заедно брашното, какаото, ванилията и бакпулвера. Прибавете ги с внимателно бъркане към яйчната смес. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна. Оставете го до изстине и след това го разрежете хоризонтално с голям нож за хляб или конец на три части.
* За крема разбийте с миксер маскарпонето заедно със захарта, ванилията и вишновката. Отделно разбийте на сняг сметаната. Смесете двата крема като продължите да разбивате с миксер.
* За желето кипнете вишните със захарта и разбъркайте докато се стопи. Ако плодовете не отделят достатъчно сок сложете 1ч.ч. вода. Не гответе дълго. Плодовете трябва да останат твърди. Махнете ги от котлона и към тях прибавете вишновката и плодовете от нея. Разбъркайте и отделете 1 ч.ч. от отделилата се течност, с която ще сиропирате блатовете. Разтворете желатина с малко вода на водна баня и го сипете към вишните. Разбъркайте и оставете всичко леко да почне да се сгъстява. Покрийте дъното и стените на тортената форма, в която сте пекли преди това блата с найлоново фолио. Сипете желето вътре и го приберете в хладилника най-малко за 3-4 часа да се стегне добре. Може да направите това и във фризера.
* За глазурата кипнете сметаната и добавете към нея шоколада, начупен на парченца, какаото, размито в малко вода и маслото. Разбъркайте до гладкост и оставете леко да се охлади. Глазурата трябва да е течна. Ако започне бързо да се стяга я затоплете леко.
* Сложете единия блат в тортена форма и го сиропирайте с вишнев сок. Нанесете пласт крем и покрийте с втория блат. Сиропирайте. Върху него сложете желираните вишни.
* Нанесете втори пласт крем върху желето и сложете последния блат.
Отново сиропирайте и измажете добре цялата торта отгоре и отстрани.
* Излейте глазурата в средата и я оставете небрежно да се стече по борда на тортата. Украсете с вишни - пресни, коктейлни, замразени или от компот. Може да гарнирате с шоколадови листа. Да ви е сладко!
* Излейте глазурата в средата и я оставете небрежно да се стече по борда на тортата. Украсете с вишни - пресни, коктейлни, замразени или от компот. Може да гарнирате с шоколадови листа. Да ви е сладко!
Абонамент за:
Публикации (Atom)